Hvordan gir man egentlig kunden “en opplevelse” i butikken?

pablo (10)Hvis du ikke har bodd under en stein de siste 10 åra, har du mest sannsynlig hørt mye om dette med å tilby opplevelser i butikk. Men hva betyr det egentlig?

Opplevelser handler om å få kunden engasjert og om at følelser er viktige ved kjøp og forbruk.

Er du helt grønn på dette området, anbefaler jeg på det sterkeste at du leser deg opp littegrann, feks i boka “Å skape opplevelser” av Lena Mossberg, utgitt på Fagbokforlaget. Boka er ikke ny, men den inneholder allikevel nok teorier og konkrete eksempler til å være aktuell i dag.

Det å systematisere driften og konseptet av butikken din inn i “en tenkt boks med benevnelsen følelser” kan virke litt rart, men det er av avgjørende betydning at du gjør det – og definerer og beskriver det du vil gi kundene dine.

De færreste jobber så konkret med dette. Man tenner kanskje noen duftlys og spiller bakgrunnsmusikk og tenker at man er i mål. Jeg tenker at du da har litt å jobbe med!

Hva slags musikk spiller du? Og hvorfor? Hva lukter det av duftlyset ditt? Og hvorfor? Hvordan er belysningen i butikken? Hvilken stemning forsøker du skape? Hvordan er belysningen i prøverommet? Hva formidler du med vindusutstillingen? Hvilken “tone” bruker du i sosiale medier? Hvordan møter du kunden når de kommer inn i din butikk? Hva har du selv på deg? Hvorfor?

For å trekke dette litt ut: Tenk på fire forskjellige måter å drikke kaffe på:

Jeg kan godt hjelpe deg litt på vei:

a) Fersk kaffe fra kaffetrakteren på kjøkkenet om morgenen. Du har god tid, leser dagens avis og nipper til den gode, varme kaffen.

b) Du haster innom Narvesen på vei til toget, for å få en god varm kopp i hånden. Det er kaldt ute og godt og varmt og holde på kaffen.

c) Det er fridag og du sitter på en kaffebar. Lyden av snakkende mennesker, dempet chill-out musikk, klirrende kopper og glass, lyden av kaffemaskinens melkesteamer. Lukten av nybrent kaffe og dagens ferske bakevarer når nesen din. Du setter deg ned i en myk stol og tar frem et ukeblad og kjenner skuldrene senke seg. Du drikker kaffen fra en stor kopp som er god å holde i hånden.

d) Du tar siste slump på kaffekannen over i koppen på foreldremøtet på fotballens klubbhus. Du drikker kaffen fra et pappbeger mens du lytter til treneren.

Her er beskrevet fire forskjellige opplevelser med samme produkt. Bare ved å bruke forskjellige ord i denne bloggposten har jeg forhåpentligvis vekket mange forskjellige følelser hos deg som leser dette.

Alt fra fargene du har på veggen og bruker i ditt konsept, til hvilke kleshengere du bruker og måten du selv møter kunden på – vil være med å påvirke hva slags følelser du klarer å fremkalle hos kundene. Alle disse følelsene omgjøres til opplevelser. Fordi produktene dine mest sannsynlig ikke er unike, trengs det en “innpakning” som skiller seg ut fra konkurrentene dine. Våre opplevelser formes gjennom det vi kan se, føle, høre, smake og lukte.

Alt dette må du tenke på, definere og sette i system. For på den måten vil konseptet ditt være helhetlig og kunden vil kunne vite hva hun får. Det gjør kunden trygg, og hun vil komme tilbake for flere opplevelser av samme sort. Og så er det nettopp her du vil kunne briljere, og gå nettbutikkene en høy gang – nettopp fordi du og ditt konsept appellerer til flere sanser på en gang.

Synes du dette er vanskelig? Ta kontakt med meg for en uforpliktende prat, da vel! Du får tak i meg på telefon 90 70 49 27, eller send meg gjerne en mail på post@butikkutvikler.no

One thought on “Hvordan gir man egentlig kunden “en opplevelse” i butikken?

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s