Hvordan sikre butikken din sin fremtid?

butikker - fb headingAdvarsel: Lang bloggpost, med noen linker til litt forskjellig, men nyttig lesing for deg som driver fysisk butikk. Så gjør deg klar for litt langlesing!

Hvordan sikre butikken din sin fremtid?

Dét ønsker jeg å gi noen svar på i denne bloggposten. Ambisiøst? Ja, kanskje det. Men etter å ha jobbet med et stort antall selvstendige butikker land og strand rundt, gjennom flere år, mener jeg faktisk at det er noen helt konkrete ting du kan gjøre med din butikk – som sikrer deg trofaste kunder og flere fornøyde kunder som vil legge igjen penger i din butikk.

Ja, kundene de har makta. Og stadig oversvømmes vi av artikler om at netthandelen tar over for de fysiske butikkene og at konkurs og nedleggelse truer. Og netthandel har definitivt kommet for å bli. Dersom du konkurrerer på pris er sannsynligheten stor for at du mister kunder til internett. Dersom ditt konsept inneholder noe mer enn bare forflytning av varer fra butikk til forbruker – ja, da er du på rett vei. Men du har kanskje litt vei å gå!?

Kanskje du kjenner til stylist, og en av Norges fremste foredragsholdere innen grønn mote, Lene Gravdal? (Du kan lese mer om Lene her.) Hun tipset meg om en artikkel fra Melk & Honning om butikken Story i New York.

Det er en butikk du bør stifte bekjentskap med. Har du ikke hørt om denne butikken, foreslår jeg at du leser denne artikkelen. Den vil forhåpentligvis få deg til å tenke litt større tanker enn det du gjør til vanlig. For Story er ikke en vanlig butikk. Her forandres nemlig hele butikken og butikkens utvalg seg jevnlig.

Hva har så det med DIN butikk å gjøre? Jeg har sagt det før, og jeg sier det igjen, ja faktisk så holder jeg en del foredrag hvor jeg snakker om begrepet handlelyst. De færreste butikker selger ting vi trenger. Vi har jo alt, og mere til. (Noe forøvrig Lene snakker en del om i sin blogg med fokus på slow fashion og bærekraft).

Fremtidens butikker må nemlig skape handlelyst, hvor kundens opplevelse står i fokus – og ikke bare produktene.

Men hva skal du leve av hvis ikke du har stort volum gjennom butikken? Vel, kanskje du faktisk kan ta en høyere pris for varene du selger, rett og slett fordi at det handler om hva kunden får av verdi i din butikk. For med-på-kjøpet må kunden få en opplevelse.

Og mens vi først er inne på det med verdi, så er det viktig at du faktisk også har definert hva som gir deg verdi. Er det å stadig øke omsetningen slik at du sitter igjen med mer på konto? Handler det også om din butikk sin betydning i en større helhet, for eksempel i ditt lokalsamfunn? I et lokalsamfunn hvor du kanskje gir viktig jobberfaring til en student eller to? Eller at du bidrar til et levende sentrum? Din butikk har lys i vinduene, noe som kanskje gir andre håp til å følge sine drømmer om å starte for seg selv!?

Jeg kan dele med deg tankene som ligger bak mitt selskap også, for ytterligere å peke på hvor viktig det er at du tør å gå inn i ditt konsept med hele deg, og alle dine drømmer for butikken din sin fremtid. For min egen del ble det et vendepunkt for meg når jeg bestemte meg for å satse for fullt på rådgivning til selvstendige butikker og ikke til “alle butikker”. Jo mer jeg kunne spisse budskapet mitt og differensiere meg fra “menn i mørke dresser” som hovedsaklig driver med rådgivning innenfor retail fra store, tilsynelatende “tunge” firmaer på østlandet, til store kjeder – jo mer kunne jeg bidra der jeg kunne gjøre størst forskjell: Jeg kunne drive rådgivning til selvstendige butikker! Jeg kan jobbe med selvstendige butikkers struktur og orden. Jeg kan jobbe med å definere kundeservice. Jeg kan jobbe med butikkansatte som trenger veiledning for å gjøre en bedre jobb for butikken. Jeg kan jobbe med butikkenes kommunikasjon og markedsføring. Jeg kan jobbe med å øke den butikkfaglige kunnskapen og gi økt yrkesstolthet og mestringsfølelse. Jeg kan jobbe for å utvikle gode butikkledere. I tillegg kan jeg vise de små butikkene hva de kan lære av de store kjedene, og vice versa.

Kan hende jeg ikke blir rik i kroner og øre, men jeg skal love deg at jeg elsker jobben min mye mer nå, enn jeg gjorde før, når jeg nesten litt halvhjertet siktet meg inn mot alle butikker, også store kjeder. Jeg har nemlig et samfunnsoppdrag – og jeg er en del av en større helhet. Jeg føler meg heldig som får lov til å jobbe med flotte, engasjerte folk som driver butikker alene, rundt om i hele landet. Jeg har nemlig tro på lokal verdiskaping også gjøres av mange butikkdrivere. Men dessverre så sitter det litt langt inne, for litt for mange, det å skulle bli synlig i et litt større perspektiv. Det føles litt for trygt inne i butikken, bak kassedisken!

Fremtiden handler altså om at du må spisse butikken og definere ditt budskap tydeligere. Du må utarbeide et helhetlig konsept som spiller på andre ting enn bare produkter. Du må vekke følelser hos dine kunder, og dine kunder må få et forhold til din butikk. Du må faktisk få kundene til å bry seg om det du holder på med! Det kan du oppnå ved å våge å bli mer synlig. Våge å snakke høyt om det du holder på med. For kundene har makta, og vi må bli flinkere til å fortelle kundene hvordan de skal bruke denne makta.

Trenger du konkrete tilbakemeldinger på din butikk? Ønsker du innspill til veivalg du bør ta for din butikk fremover? Kontakt meg gjerne for en uforpliktende prat på telefon 90 70 49 27.

Del gjerne denne bloggposten med andre du tror kan ha glede av den. 🙂

Butikkutvikler.no AS drives av Gøril H. Florvaag. Hun har jobbet med butikkrådgivning i en årrekke. Hun er jordnær og har stor praktisk forståelse for de mange aspektene av butikkdrift. Hun deler kunnskap, tips og råd til butikker i sosiale medier, med blogg, i tilleg til facebook og instagram. 

 

 

 

 

 

 

2 thoughts on “Hvordan sikre butikken din sin fremtid?

  1. Kult at du spisser og fokuserer! Har tro på dette 🙂

    Bor i Kristiansand, og er utrolig glad for alle koselig og uavhengige nisjebutikker i Markens – heller enn det sterile Sørlandssenteret. Verdt å nevne at noen av kjedebutikkene også drives av ekte kjøpmenn, sånn som f.eks. Jernia Torjussen. Kanonbra og “god gammel” butikken.

    Lykke til!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s