Litt for få kunder?

handlegateOpplever du at kundene uteblir? Omsetningen synker og fortjenesten skrumper? Er det blitt færre folk i gatene?

Hvor blir egentlig kundene av?

“Alle” handler på nett, tenker du kanskje. Og det kan du ha rett i. I dag har kundene muligheten til å få tak i det aller, aller meste på nettet. Og kundene benytter seg mer og mer av dette tilbudet. Hvorfor?

Jo, det skal jeg si deg. Handlevanene endres – og dersom din butikk ikke henger med, vil du etterhvert få færre og færre kunder og til slutt er det kroken på døra. Man kan jo ikke drive bare på ren vilje og gode intensjoner.

Dersom du driver butikk på samme måte i dag, som du faktisk lykkes med tidligere – ja endatil oppnådde stor suksess på – så er den tiden forbi. Kundene er kravstore og vet hva de vil ha.

Men selv om vanene til folk endrer seg, så er det èn grunnleggende ting som ikke vil endre seg: Vi ønsker kontakt med andre mennesker. Den hyggelige opplevelsen det er å bli møtt og sett av andre mennesker. Og den opplevelsen av et møte med et annet menneske blir ikke like god via en nettbutikk – (hvis det i det hele tatt er noe samhandling med noen som ikke er en chatbot e. l.).

Så tenk på hvordan du og de du jobber med møter kundene. Møt kundene med oppriktig interesse og et smil. Dette kan ikke sies ofte nok – og det kan heller ikke understrekes hvor uendelig viktig det er at du har rette folk på jobb. Jeg får av og til høre historier om folk som går lange omveier rundt en butikk fordi de ikke kan fordra vedkommende som står i kassen.

Det betyr også at du som arbeidsgiver må tenke på både og gi og få. Dersom du vil ha dyktige ansatte – må du også betale for det. Og du må stimulere dine ansatte.

Dere må bry dere om kundene – bedrive aktiv lytting og fungere mer som rådgiver eller veileder. Kundene kan ofte vite mer om den enkelte vare enn ekspeditøren i butikk – rett og slett fordi at de har sjekket ut produktet på nett før de kommer i butikken.

Butikkselger-rollen er mye mer krevende enn tidligere. Derfor må du ha fokus på utvikling og ny læring. Det å hente ny inspirasjon jevnlig er viktig. Du må være oppdatert på kunnskap.

Dessverre så er det ikke så mange lettvinte løsninger (eller halmstrå) du kan hige etter. Det å jobbe jevnt og trutt, men målrettet – vil sikre deg lønnsom butikk over tid. Suksess kommer som regel aldri rekende på ei fjøl, men er resultatet av hardt, målrettet arbeid.

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s