Løft blikket!

doll-2570506_1920

Kjære, kjære butikkeier! Du må løfte blikket!

Eller introen kunne like gjerne vært; Vi må alle løfte blikket. Vi må se hva som foregår rundt oss og åpne øynene. Sånn helt på ordentlig!

Verden er i endring, og det må vi som jobber i og med butikker også være oppmerksomme på.

Jeg har vært på Sentrumskonferansen 2017 arrangert av Norsk Sentrumsutvikling – og makan til relevant fagprogram skal du lete lenger etter, hvis du er opptatt av levende byer og oppdaterte sentrum. Min motivasjon for å delta på dette arrangementet, handler om at jeg til enhver tid MÅ være oppdatert og relevant for å kunne hjelpe mine kunder på best mulig måte.

Konferansen hadde appellert til sentrumsledere, kommuneplanleggere, arkitekturinteresserete, organisasjoner, politikere, gårdeiere og næringsliv. Det var få butikkdrivere (dessverre!) på deltagerlista.

Det var mange spennende, og interessante foredragsholdere – og jeg vil forsøke å skrive flere innlegg som jeg håper dere som følger bloggen min kan ha nytte av.

Men dette første innlegget håper jeg at du som butikkdriver vil våkne litt av. Det er et spark bak til deg. (Hvis du trenger det, da). Fordi du må henge i stroppen! Driver du butikk over samme lest i dag som du gjorde for bare for få år siden, kommer det ikke til å gå lang tid før du er akterutseilt og kan bare slukke lyset og låse døra. For godt.

Som selvstendig butikkdriver har du en krevende hverdag. Det er mange oppgaver som skal gjøres, funksjoner som skal fylles, planer som skal iverksettes og tanker som skal tenkes. Det er her jeg har lyst til å utfordre deg: Du må tenke noen nye tanker. Du kan ikke lenger sitte på din egen tue (som en liten småkonge!) og tro at du alene har alle de rette tankene som trengs for å drive butikk. Du må faktisk tilegne deg ny kunnskap, ny viten og hente inn nye impulser for å overleve og kunne fortsette med det du liker best: Drive butikk.

Selv om de aller, aller fleste jeg møter i butikk er glødende engasjert og opptatt av butikken sin, så stopper det dessverre litt for ofte der. De er rett og slett ikke interesserte i, eller opptatt av å løfte blikket og se hva som foregår utenfor og rundt butikken.

Åjoda, det er ofte kos med misnøye og klaging på sentrumslederen (eller andre i tilsvarende posisjoner) som ikke gjør dette eller hint slik som du skulle ønske. Været pleier vi også ofte å skylde på – vi bor jo tross alt i Norge. Eller bransjeglidningen. Det er nok av ting å skylde på som årsak til at tallene dine ikke går i rett retning, eller forklaring på hvorfor du må porsjonere tiden din «fornuftig».

Hvor mange butikkdrivere er engasjert i lokalpolitikken? Hvor mange butikkdrivere er en tydelig stemme i sitt lokalmiljø? Hvor mange butikkdrivere snakker høyt om verdiskapingen de gjør i sitt lokalmiljø? Hvor mange butikkdrivere tilegner seg ny butikkfaglig kunnskap jevnlig? Hvor mange bruker fritiden sin til å besøke andre butikker for å la seg inspirere og lære av andre?

Svaret er dessverre: ikke mange nok. Er det en ressurs som er jevnt fordelt her i verden, er det antall timer vi har til rådighet i ett døgn. Der forsvant argumentet om at du ikke har tid nok, i hvert fall!

Hvorfor må du løfte blikket? Og hva er det jeg vil at du skal se på? Jeg vil at du skal se på muligheter for å samarbeide med andre. Sammen med andre vil du kunne få til så uendelig mye mer, enn hvis du jobber alene.

Visste du at du ved å engasjere deg i det som foregår utenfor butikken din, det vil butikken din kunne nyte godt av. Kanskje ikke akkurat første dagen, men på sikt – og hvis du vil leve lenge i, med og av butikken din, ja så må du faktisk ta skrittet utenfor. Du kan ikke bare løfte blikket – du må ta skrittet også.

Du skal gå ut av butikken din og se i hver retning. Skriv ned det første du tenker på for hver retning. Det kan være en pen fasade eller et tomt lokale, en tom gate eller en gruppe mennesker. Skriv ned hvordan du kan påvirke det du ser. Hvem kan du ta kontakt med for å få gjort noe med dette? Er det naboen, politikere, andre butikkeiere, håndtverkeren, sentrumsforeningen, lokalavisen eller NRK?

La engasjementet ditt for handelen krype over dørterskelen, det er der markedet og kundene dine befinner seg.

Har du lyst til å tenke høyt i lag med andre? Kanskje jeg kan være din samtalepartner? Kanskje jeg kan hjelpe? Hjelpe deg å stake ut kursen? Trekke i noen tråder? I såfall tar du bare kontakt med meg.

Lykke til! 😊

One thought on “Løft blikket!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s