Hva er en nisjebutikk?

pexels-photo-1070981
Nisjebutikk

Definisjon på en nisjebutikk

ni`sje, en, fr., fordypning i vegg el.mur;livs- el. yrkeskår som passer for en og der en finner seg varig tilrette; summen av de trekk (miljøfaktorer) som gjør det mulig for en livsform (organisme) å leve på sitt område; den plass (funksjon) en livsform har innenfor et økologisk system (økologisk nisje, jf. økosystem)

(c) Fremmedordbok Kunnskapsforlaget 1999

%¤&#§!!!? 

I etterkant av fjorårets markering av nisjebutikkens dag oppstod en liten diskusjon i min lukkede facebookgruppe om navnet på denne viktige dagen. Et forslag som kom opp var at dagen burde hete “lokaldagen”. Slettes ikke dumt, men allikevel ikke dekkende. Kjedebutikkene er også lokale butikker.

I oktober hvert år kjøres det en landsdekkende “handle-lokalt”-kampanje i regi av Merkur. (Merkur er en statlig støtteordning for hovedsaklig matvarebutikker på mindre steder.)

Enkelte steder, byer, sentre og sentrum har sine egne “handle lokalt”-aktiviteter, som for eksempel “bruk byen”, “handla hima” og så videre. Det synes jeg er kjempeflott og jeg anbefaler alle om å støtte opp og delta på slike gode, lokale aktiviteter og tiltak.

Nisjebutikkens dag derimot, er en helt egen dag for selvstendige butikker – uavhengig av bransje og beliggenhet.

Det beste alternativet hadde kanskje vært å kalle dagen for “selvstendig butikk-dagen”.  I Usa kalles dagen Small Business Saturday. Jeg synes det er viktig at vi kan bruke et norsk ord, og da er det nisjebutikkensdag som ble valgt.

Nå har jeg sagt det så mange ganger, så jeg synes det er vakkert og velklingende.

Men jeg ser at flere må føle seg hjemme i beskrivelsen. For hva er kriteriene for å kalle seg selv en nisjebutikk?

Definisjonen på nisjebutikk er som følger:

(Mindre) butikker som er lokalt eide og har et unikt sammensatt varesortiment. Nisjebutikken har et stort fokus på kvalitet, fagkunnskap, service og kjøpsopplevelse. Nisjebutikken står fritt til å bestemme leverandører og vareutvalg. Har ofte mange lojale kunder. Geografisk beliggenhet er uvesentlig.

Det betyr at om du driver din egen helsekost eller klesbutikk, men er del av en innkjøpskjede, om du er med i en sammenslutning av faghandlere eller ikke – det er egentlig uvesentlig. Driver du for egen regning og det er din butikk, hvor du bestemmer, kan du også bestemme deg for å ta i bruk ordet, beskrivelsen og definisjonen nisjebutikk.

Og så håper jeg at du har lyst til å være med å markere denne dagen, som i år er 24.11.18 – NISJEBUTIKKENS DAG! Da er det fest! Hvor du byr på litt ekstra til dine kunder, enten det er i form av opplevelser eller smak, lyd, lukt, konkurranser eller arrangement. Hva du velger å by på er opp til deg. Men det er den dagen i året hvor du har lov til å være ekstra stolt av butikken din, og det du tilbyr.

Det er den dagen i året hvor du virkelig kan vise igjen. Hvem du er, hva butikken din står for, og hva du tilbyr. Hvor mye verdiskaping din butikk bedriver. Bli med da vel! Les mer om nisjebutikkens dag her.

Sammen kan vi få til så mye mer!

Hilsen Gøril

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s