Hvorfor kalles #nisjebutikkensdag for dugnad?

HøstDu har kanskje lurt på hvorfor jeg snakker om nisjebutikkensdag som en dugnad?

Det skal du få svar på her!

Sammen kan vi få til så mye mer!

I 2016 startet jeg på det som man må kunne kalle forgjengeren til nisjebutikkens dag. I min jobb som butikkutvikler reiser jeg Norge rundt og besøker butikker for å hjelpe de med å øke lønnsomheten og profesjonalisere driften. Jeg mener at butikkutvikling er stedsutvikling og stedsutvikling er butikkutvikling. For jeg ser nemlig hver eneste dag betydningen de selvstendige butikker har i sine lokalsamfunn.

For har du tenkt på hvor ofte vi definerer et sted som “det ene eller det andre”, på bakgrunn av butikkene som finnes der? At et steds identitet henger nokså tett sammen med butikkutvalget på stedet?

Det jeg så var et det var et stort behov for en bevisstgjøring, både av forbrukeren, men også for butikkdriveren selv. Jeg tok derfor initiativ til å starte en dugnad. En dugnad som innebar det å skrive leserinnlegg til mange av landets aviser om den viktige verdiskapingen som foregår i landets selvstendige butikker.

Jeg fokuserte på galskapen og kjøpehysteriet rundt fenomenet “Black friday” og hvor lite bærekraftig en slik organisert galskap faktisk er. Jeg lagde tekster, og skapte facebookposter og instagramvennlige budskap om verdien av lokal handel som kunne deles videre av butikkene.

I 2017 dro jeg det litt lengre, for butikkene var veldig interessert i å få “ferdig tygget” materiell de kunne bruke i en travel hverdag. Jeg skrev leserinnlegg til over 80 aviser, og mange av innleggene kom på trykk og på nett. Disse ble delt og delt og delt igjen.

Jeg forstod at vi trengte er tydeligere stemme, og tok derfor kontakt med designer for å få laget et felles uttrykk vi kunne bruke.

Giske (fra gb-design.no) og jeg snakket samme språk og ble raskt enige om veien videre.

Giske laget materiell som fokuserer på det vi mener at #nisjebutikkensdag skal inneholde: Kvalitet, service, fagkunnskap og kjøpsopplevelse. For det er alt for mye fokus på at “alt” skal selges på salg, til rabatterte priser, crazy days, jubileumssalg, sommersalg, høstsalg, vinterferiesalg og så videre.

Salgskampanjene der ute de virker. Og de lever sitt eget liv.

Men hva med en dag hvor det bare er fokus på alt det andre som er bra i butikken?

Hvor du kanskje byr på en liten sjokoladebit, et eple eller en kopp kaffe?

Hvor du viser butikken fra sin aller beste side?

Hvor de gode tilbudene du har blir vist frem?

Hvor du kan briljere med fagkunnskapen din?

Hvor du viser kunden din hvor takknemlig du er for at de handler hos deg?

For å bli enda mer synlig, for å få større slagkraft, for å vise frem at også de selvstendige butikkene har livets rett og mye å by på, har vi satt sammen en pakke med materiell; ballonger, buttons og plakater – som du kan bruke i butikk for å vise at du er med på å markere denne dagen!

Hverken Giske eller jeg tjener noe særlig penger på dette. Materiellet er trykket lokalt hos “mitt” trykkeri, Jærprint. Pakkene pakkes og sendes av sønnen min på 14, som nok må få noen kroner for jobben.

Også i år skal jeg skrive leserinnlegg, pressemeldinger og lage bloggposter, facebookposter, instagramposter og filmer som dere kan bruke.

Det er ikke sikkert at du får noen kanonomsetning denne dagen, men det kan faktisk også hende at du gjør det.

Så dugnaden går på at du deler informasjon om denne dagen, nå i forkant, og helst så snart som overhodet mulig, slik at vi rekker å få sendt ut alt materiellet i tide.

At du deler denne bloggposten med dine butikknaboer – og at dere alle sammen er med å markere dagen.

Materiellpakken bestiller du her:Bestill pakke

På forhånd tusen hjertelig takk for at du deler, og for at du engasjerer deg!

Klem fra Gøril

 

 

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s