Hvordan drive god butikk?

Hva må til for å drive en god butikk? Hva er egentlig definisjonen på en god butikk?

Hvordan drive god butikk? Mange av svarene finner du i Butikkutviklers Kunnskapsportal

Dreier det seg om å ha høyest mulig omsetning? Høyest mulig inntjening? Flest fornøyde kunder? De aller beste produktene?

Hva er det som skiller de virkelige gode butikkene fra resten?

Dette – og enda litt til – skal jeg svare på i dette blogginnlegget.

Det å drive god butikk har tradisjonelt betydd at man har hatt flere års stabil drift, gode tall, altså høy omsetning og god inntjening, en stabil posisjon i markedet, gjerne høy omløpshastighet og god score på kundeservice.

Varehandelen har endret seg dramatisk de siste par årene, og med covid som en katalysator har flere trender skutt fart. Forbrukerens handlemønster har endret seg på grunn av covid.

Kundens forventninger legger i stor grad føringer for hvordan en god butikk skal være: Ingen kunder, ingen butikk.

For å tiltrekke seg kunder må butikken være attraktiv på flere måter, uavhengig av hvilket prissegment butikken drives i.

Butikken må ha en tydelig profil, en egen merkevareidentitet – som butikken må kommunisere på en måte som kjernekunden forstår og trekkes mot.

I 2022 er bærekraft og posisjonering i forhold til miljøspørsmål, både lokalt, og globalt noe en butikkdriver må ta stilling til og kommunisere til sitt publikum. Det betyr at omløpshastighet er noe man må kunne svare for. Det å skufle flest mulig varer inn èn dør og ut èn annen er ikke lengre synonymt med suksess. For miljøspørsmålet henger over oss – og hodeløst forbruk er ikke lengre akseptabelt.

Hva gjør da en butikkdriver som er sulten på suksess?

Først må definisjonen av suksess ses litt nærmere på. Og definisjonen av suksess vil være opp til den enkelte, men profitt alene vil ikke lengre defineres som suksess, på bakgrunn av at ‘noen’ alltid må betale, ofte miljøet, eller uskyldige tredjeparter, som feks barnearbeidere er lavtlønnete fabrikkarbeidere osv.

Suksess er, etter min mening, at man som butikkdriver bidrar med lokal verdiskaping i form av å delta i å skape levende gater, levende steder, ettersom handel trekker mennesker. Det å skape sin egen arbeidsplass, og kanskje kunne ansette noen medarbeidere er også verdifullt. Om ikke det er butikken med høyest omsetning, eller høyest inntjening er det verdifullt allikevel.

Butikkdriveren som evner å snu seg i takt med trendene, er i forkant og på tilbudssiden – og da snakker jeg ikke om at det er varene som er på tilbud -, men at man som butikkdriver bruker sin posisjon bevisst og kontinuerlig styrker egen kompetanse – disse vil være morgendagens vinnere.

Det er de gode som vil bli bedre og de jobber med å utvikle seg og sine butikk-konsepter. Det er ikke bare å ha nok kunnskap om eget fagfelt, det være seg tekstil, interiør eller leker. Man må ha butikkfaglig kompetanse, være oppdatert på markedsføringsfronten og må være i stand til å planlegge, samtidig som man også må være forberedt på det uventede.

Butikklederrollen er krevende, omfattende og overveldende, men også ekstremt spennende.

Jeg jobber med Norges beste butikker. Både offline og online. Min medlemsportal Kunnskapsportalen er en online plattform hvor jeg får hjulpet flere butikker på en gang, og butikker som i utgangspunktet ikke tar seg råd til individuell rådgivning blir gjerne med her.

Les mer om kunnskapsportalen her: https://bit.ly/BUKPV22

Leave a comment