For eller i mot?

Du trenger ikke være MOT black friday for å være FOR nisjebutikkens dag.

Det går jo an å ha flere tanker i hodet samtidig.

Butikkekspert Gøril Florvaag

Det nærmer seg jul, og for mange butikker er det liksom NÅ det gjelder. Det er nå kundene kommer, kortterminalen forhåpentligvis går varm og varene dine får bein å gå på.

Har du gjort de rette innkjøpene? Satset på riktige varegrupper? Laget selgende eksponeringer?Planlagt markedsføringen? Har du nok bemanning? Er åpningstidene riktige?

Det er litt som å gå opp til eksamen. Klarer du å ha nok is i magen, slik at du ikke supplerer feil varer? Slik at du ikke begynner salget for tidlig? Eller setter ned ‘feil’ varer i pris?

Som jeg har sagt mange ganger før, er salg en helt naturlig del av butikkdriften. Og black friday kan være en god anledning til å få solgt ut ukurante varer, rester og evt. bomkjøp.

Nisjebutikkens dag har blitt kjent som en ‘hissig motstander’ av black friday. Men black friday kan være ok det, men ikke om man føler seg tvunget til å selge halve butikken til halv pris.

Personlig liker jeg ikke black friday, for det er noe med ‘galskapen’ i det. Jeg har noen bilder festet på netthinnen av folk som løper hverandre ned i butikker, for å få tak i ting de ikke egentlig trenger. Når kaoset tar over, og folk handler over evne er det ikke bra hverken for butikkene, kundene eller kloden. Forbrukertilliten er dalende og butikkdøden er dessverre stor.

Nisjebutikkens dag er en kampanje som har utviklet seg gjennom de siste seks årene. Det vi frontet for seks år siden står fortsatt i fokus: Kvalitet, fagkunnskap, service og kjøpsopplevelse. Imidlertid er det mye rundt kampanjen som er endret. Det å rope ut at folk MÅ handle lokalt er gått ut på dato. Kunden MÅ ingenting. Det er kunden som er i førersetet, og som bedrift må man tilpasse seg kundens behov og ønsker.

Nisjebutikkens dag er en festdag, kampanjen er bevisstgjøring av forbrukeren, og det er en anledning til å stå samlet med andre butikker over hele landet og fremsnakke betydningen av unike butikker.

Leave a comment