Men salget var jo ikke over

Man har såvidt rukket å trekke pusten. Hvis man rukket det i det hele tatt. For etter ukesvis med mas om black friday, som ikke lenger er kun black friday, men black week eller black weekend, for ikke snakke om black month – ja, så kommer jo cyber monday.

Nå er det nettbutikkenes tid til å skinne.

Men helt ærlig: Hvor gode er egentlig disse tilbudene? Er det tilbud i det hele tatt? Eller er det strake veien i helt feil retning?

Som initiativtager og ildsjel bak den landsomfattende kampanjen nisjebutikkens dag, står jeg på sidelinjen, men samtidig med begge beina plantet midt i et skummelt butikklandskap.

Jeg har sagt det i årevis: Butikk-kjedene opererer med falske fullpriser. Butikker skilter med ‘de villeste black friday-tilbudene’ noensinne. Men hva og hvem er det egentlig som kjøper?? Og hva er det de faktisk betaler for? Tjener noen på dette?

Butikkekspert Gøril Florvaag

Kan du som forbruker være trygg på at du har gjort et godt kjøp? Og hva er egentlig et godt kjøp i dag, den 26.11.23?

Fører ditt kjøp i det hele tatt til noe som helst positivt? Annet enn at et produkt har byttet eier? Hva betyr bærekraft i denne sammenhengen?

Jeg hørte om en butikk som hadde 30% avslag på hele butikken fra kl. 0700-1000 på black friday i år. Og de hadde doblet omsetningen disse timene i forhold til i fjor.

Men jeg lurer på hvor mye sitter de igjen med på bunnlinja?

Og dessuten; har de like god, eller bedre, omsetning/inntjening de andre dagene nå frem mot jul? Disse dagene som er de viktigste i året, ihvertfall tradisjonelt sett. For vi bruker penger frem mot jul. Mindre i år, kanskje? Fordi vi er i en dyrtid.

Som forbruker velger du hvilke butikker du skal ha i fremtida, med å handle hos de butikkene du handler i. Forbrukermakten er større enn du tror.

Og nei, du skal ikke ha dårlig samvittighet for å være prisbevisst. Men du skal vite at dersom du legger pengene dine igjen hos for eksempel Zalando, så bidrar du ikke til et levende sted der du bor.

Kjøper du produkter som er lokalt produsert, eller håndplukket av en nisjebutikk, er sannsynligheten stor for at det koster litt mer, enn tilsvarende du kan kjøpe på nett. Men det er kanskje verdt å betale noen kroner ekstra for? Ikke fordi du skal ‘støtte’ dine lokale butikker. For butikkene må levere. Og det er det virkelig ikke alle som gjør. Men de butikkene som er gode på det de gjør, som brenner for faget sitt, som bidrar til et levende sted, som bjudar på, som er langt fremme i skoa – de fortjener deg som kunde.

Og kanskje du skal kjøpe litt mindre, ikke bare handle fordi ‘noe’ er på salg. Det er bærekraft i praksis. Mindre forbruk, mer bevisste valg.

Hvordan butikklandskapet vil se ut fremover kan være vanskelig å kommentere. Men det er på tide å innse at du som forbruker får de butikkene du fortjener.

Butikkene må ta noen kvantesprang for å holde tritt med forbrukerens ønsker og behov. Det er alt for mange butikker som står med hatten i hånda og lurer på hvorfor kundene uteblir. Det er enkelt å se: De lever i fortida, og henger ikke med på utviklinga. De er ikke i stand til å fornye seg, de er ikke sultne nok på ny butikkfaglig kunnskap. De lager dårlige utstillinger, og har ikke spesielt velutviklet estetisk sans. De inviterer ikke inn fagpersoner som kan hjelpe de på områder de selv ikke er gode på. De står og ‘sutrer’ “handle lokalt” uten å gi nok tilbake. De kan ikke markedsføring og det eneste de klarer å finne på for å trekke folk til butikkene sine er: TILBUD.

Så joda. Salget er ikke over. Du som forbruker vil kunne kjøpe ting på tilbud. Og du som butikkdriver kan selge ting på tilbud. Men da tjener ingen noenting i den store sammenhengen.

– Butikkekspert Gøril Florvaag –

26.11.23

Leave a comment