2024 Banker på – slik gikk det i 2023

Vi nærmer oss jul med stormskritt og siden planen er å ikke jobbe med butikkutvikling i romjula, holder jeg på å samle løse tråder, rydde, evaluere, men ikke minst; PLANLEGGE 2024.

God jul og godt nyttår fra butikkekspert Gøril Florvaag

Jeg har de siste årene laget en oppsummering av året mitt som jeg deler her i butikkfagbloggen. Kanskje like mye for min egen del, som for deg som leser og følger meg. Fjoråret kan du lese om her: https://butikkutvikler.blog/2022/12/28/oppsummering-av-aret-2022/ I denne bloggposten kan du få et lite innblikk i hva slags produkter og tjenester jeg tilbyr.

Jeg liker nytt år! (Mye bedre enn jeg liker jul!) og selv om festen på nyttårsaften stort sett aldri ‘tar av’, liker jeg en åpen kalender, ny start og alt det der. (Det er dessuten sjeldent det blir fest på nyttår. Jeg foretrekker helst bare sitte hjemme i pysjen og se på TV.)

Når man sitter med kalenderen åpen og er klar for å legge planer, er det veldig greit å se bakover for å evaluere hva som har fungert, og hva som bør justeres på.

Planen for 2023 ble ikke akkurat fulgt til punkt og prikke. (Det er dessuten veldig vanskelig å planlegge mye av jobben min, for jeg vet aldri når det kommer en ny kunde. Kundene, og kundearbeid, kommer alltid først. Egen utvikling og planlegging nedprioriteres umiddelbart når oppdrag kommer inn.) Det er en av grunnene til at jeg allikevel legger planer, slik at strategier og aktiviteter gjennomføres.

For min del ble 2023 et ganske tungt år. Ikke bare jobbmessig, men også privat.

Jeg har alvorlig sykdom i nær familie, og i tillegg står en av mine nærmeste venninner i livets verste kamp, mot den for*¤%&”e kreften. Dette er ikke mine historier, og jeg deler derfor ikke mer rundt dette. Men fokus, tanker, hjertet og tidsbruk har vært litt annerledes i år, for å si det mildt. 💔

Planen for 2023 var å skrive minimum 12 bloggposter i butikkfagbloggen. Jeg har skrevet 14, og om jeg må si det selv; her er mye godt lesestoff. Butikkfagbloggen fortjener flere lesere!

I år har den landsomfattende bevisstgjøringskampanjen Nisjebutikkens dag blitt arrangert for sjette året på rad. Det er vi ikke så rent lite stolte av, Giske (Berland, min samarbeidspartner i Design by Giske) og jeg. Dessverre er det sånn at gleden over å arrangere kampanjen dessverre drukner litt i støyet som skapes av alle de frekke, og dumme, gratispassasjerene som forsyner seg av en kampanje de ikke har betalt for å være med på. Tekstilforum trykket min kronikk om at ikke bare black friday, men også f*#k black friday er gått ut på dato. Kampanjen er stadig i utvikling, og vi gjør fremskritt og forbedringer hvert år. Det var kjekt å se at flere byer enn Egersund fikk mye oppmerksomhet, både i Fyresdal og i Rjukan var det rekordoppslutning om kampanjen. Jeg håper flere blir med i 2024.

Men vi ser tilbake igjen til begynnelsen på 2023 og da arrangerte jeg et eget inspirasjonsverksted her på Bryne. De aller fleste deltagerne kom fra nærområdene, men det var to stykk som kom langveisfra. Det er litt skummelt å arrangere slike ting, for det er jo ikke sikkert at nok folk melder seg på. Men det var utrolig kjekt og jeg fikk supergode tilbakemeldinger fra deltagerne. Workshopen arrangerte jeg i 18. etasje på Bryne, med en fantastisk utsikt over Jæren. Planen var å sette opp en også i begynnelsen av 2024, men jeg har ikke hatt anledning til å selge det inn.

Planen i år har vært å arrangere to bingoer. Bingoer har jeg brukt som markedsføring. Jeg har brukt bingo for å få oppmerksomhet rundt lanseringer. Jeg satt opp en bingo på vårparten, men fikk ikke nok påmeldte, så den ble avlyst. Når høsten kom fant jeg rett og slett ikke energien til å sette opp den andre som var planlagt.

Jeg har også gått bort fra lansering til noe som kalles ‘evergreen’ – det betyr at produktet er åpent og tilgjengelig hele tiden. Og produktet med stor P, det er Kunnskapsportalen. Det er som et slags online-treningssenter for selvstendig butikkdrivere. Det er et ‘lavpris-produkt’ og det er fortsatt noe jeg er veldig stolt av, og glad i.

Hver måned legges det inn ny kunnskap – i akkurat passende porsjoner, som medlemmene kan bruke i sin butikkhverdag for å drive bedre butikk. Det har vært litt medlemsvekst, heldigvis. Men det aller kjekkeste er at medlemmene som har vært med en stund, fortsatt er med og bruker portalen. Her er link for deg som er nysgjerrig. Kan være lurt å melde seg inn nå, så får du medlemskap til 2023-pris! (Prisen økes i 2024) https://www.butikkutvikler.com/offers/tVqw4CkT

Jeg har kjørt konseptet shopstyling i to omganger. Her tar jeg opp nye kunder i februar og september. Da jobber vi sammen i seks måneder, digitalt, slik at du får en mer estetisk tiltrekkende butikk og lærer deg viktige prinsipper for butikkstyling. Dette er altså bare såååå utrolig gøy å jobbe med, så noter deg datoen: Så kan du bli med i neste runde den 1. februar. 🌟

Også i 2023 har jeg kjørt flere foredrag og kurs ute hos kunder. Det er alltid veldig gøy. Ett av høydepunktene var kanskje når jeg var hos Spesialgrossisten og snakket for produsenter. Det er jo en litt annen innfallsvinkel enn den jeg jobber med til vanlig.

Ellers har jeg i år jobbet en til en med museumsbutikker, gårdsbutikker, klesbutikker, undertøysbutikker, livsstilsbutikker, destinasjonsbutikker og mange, mange flere.

Jeg har jobbet noe med butikkutstillinger, innredning, interiør og butikkmarkedsføring. Det har vært egne prosjekter og avtaler med enkeltkunder.

På høsten har jeg kjørt et eget kompetansehevingsprogram for butikker i Fyresdal. Jeg føler meg heldig som har denne jobben, hvor jeg får treffe så mange fine mennesker.

I år har jeg brukt mye energi og krefter på nettverksbygging, og da spesielt lokalt. Jeg har faktisk ikke studert noe, eller gått på kurs i år, så det må på blokka for 2024. (Jeg går jo ALLTID på kurs!?)🙄🤪

På tampen tenkte jeg å snakke litt om sosiale medier. I skrivende stund har jeg ikke tallene for vekst/følgere/statistikk for egen konto for hånden, men jeg vil allikevel si noe på generelt grunnlag.

Det er vanskelig å vokse i sosiale medier. Folk er ikke like rause med likes og hyggelige tilrop. Det henger nok sammen med det som opptar folk, og hvis vi skal ta inn over oss det som er av forferdelige ting som skjer, blant annet på Gaza, blir ‘fluffy’ instagramposter og masete produktbilder helt malplassert.

Hjelper det å la være å poste noe? Skal man kommentere verdens tilstand? Hva er egentlig ‘det riktige’ å gjøre?

Akkurat det kan være vanskelig å vite, og jeg hørte nettopp begrepet apokalypse fatigue. Nå er vi da blitt så lei av at alt går til helvete at vi ikke orker mer fælt.

Ai (eller KI – altså kunstig intelligens) har gjort sitt inntog og flere publiserer bare mer og mer, så jeg tenker at det jeg ihvertfall vil fortsette med er å bare være meg, fullt og helt. Bjuda på. Dele. Inspirere og forhåpentligvis tiltrekke meg de kundene som er rett for meg, og jeg vil kun snakke når jeg faktisk har ting å si, ikke bare øse ut av meg tekst AI har laget.

Tiden hvor jeg delte ALT nyttig fagstoff GRATIS er forbi. Kvalitet koster, og det må man betale for. Det er grunnen til at jeg startet med Butikkbirds, og Butikkbirds VIP (teite navn, kanskje, men jeg liker det).

Butikkbirds er for deg som har lyst til å betale et fast beløp på kr. 49,- i måneden for å være med i min åpne facebookgruppe hvor jeg fasiliterer diskusjoner, og deler tips og råd. Eller bare fordi du liker at jeg finnes og du har glede og nytte av å følge meg, min hverdag, mine bloggposter og så videre. Her er link for deg som er interessert: https://www.butikkutvikler.com/offers/WgFtYrTy

Blir du Butikkbird VIP får du tilgang til eksklusive tekster kun for betalende medlemmer. (For enkelthets skyld har jeg laget dette som en facebookgruppe, slik at du slipper å huske på brukernavn og passord). Dette blir som artikler bak betalingsmur, som et slags avisabonnement. https://www.butikkutvikler.com/offers/VxED3LjR

Ellers kommer jeg i 2024 til å fortsette å selge småprodukter som feks: 30 steg til en mer koselig butikk, https://www.butikkutvikler.com/offers/fCzKSReL, Boka “Salgsmagi” og boka “Fra bekymring til begeistring”, gi meg et vink hvis du vil kjøpe en av disse, de koster kr. 329,- inkl. porto.

Avslutningsvis kan jeg jo nevne at på privaten, sånn ellers, har Føllet blitt ett år eldre. Han er nå 19 år og skal ta fagbrevet som CNC-lærling til sommeren. (Ja, så jeg har rullet med russen i år! Det var faktisk et av årets høydepunkter! Og gutta på bussen sa det var den kjekkeste rullinga av alle, den foreldrene var med på! Vi KAN jo feste, vi og! 🤣 Fnis).

Katten er fortsatt like ubrukelig, og helsa mi er skral, (pga kronisk sykdom), så jeg skal prøve å ta litt bedre vare på meg selv i 2024.

Og så må jeg jo si: 2023 var året jeg endelig fikk oppdatert min visuelle profil. Den eminente Giske Berland fikk oppdraget og jeg er superfornøyd med resultatet, som gjenspeiler meg og mine tjenester på en skikkelig god måte; lekent, men samtidig seriøs.

God jul og godt nytt år! Og takk for følget i 2023.🎄

Leave a comment