5 ting jeg lærte fra å starte og drive min egen butikk

– Ingenting kommer gratis

– Suksess ligger i detaljene

– learning by doing

– gi aldri Featured imageopp

– en variert jobb

For nesten 15 år siden startet jeg min første bedrift. Jeg jobbet fulltid som avdelingssekretær på et kontor, og jeg hadde veldig hyggelige kollegaer. Jeg trivdes og jeg hadde en fantastisk sjef. Allikevel var gründersjela mi klar for å hoppe i det. Å forlate tryggheten og forutsigbarheten i en fast jobb.

Jeg ville starte kaffebar. Ikke drakk jeg kaffe, og jeg var særdeles lite rutinert på kjøkkenet. Men jeg hadde en visjon, massevis av ideer og et enormt pågangsmot.

Noe av det første jeg lærte, var at ingenting kommer gratis. Vil du oppnå noe, må du jobbe for det. Du må planlegge, tilrettelegge, undersøke grundig, lenge og vel før suksessen oppstår. Suksess kommer svært sjelden rekende på ei fjøl.

Suksessen ligger nemlig i detaljene. Det nytter ikke å ha en fin fasade, hvis det som er innenfor fasaden ikke leverer opp til forventningene. Suksess kommer når du har stålkontroll på detaljene, og ikke minst at du bryr deg om detaljene. Det må være gjennonført. Kvalitet i alle ledd.

Learning by doing er viktig. Det å våge. Kaste seg ut i ukjent farvann, prøve og feile. (Men helst ikke feile på en måte som gjør at det går utover kundene dine). Mye kan funke på papiret eller i teorien. Prøver du det ikke ut i praksis, vet du ikke om du vil lykkes. Det å ville lære noe er nødvendig.

Gi aldri opp. Selv om motgangen gjør deg motløs. Arbeidstiden gjør deg utslitt. Ansvaret gjør deg fortvilet. Gi aldri opp. Stå på, gjør det beste du kan. Hver dag.

Å drive sin egen butikk er variert. Du må kunne litt av alt. Ikke bare selve faget, som i mitt tilfelle den gang var kaffe. Men det var jo på langt nær alt! Jeg måtte både lære meg og drive med matlaging, jeg måtte lære meg og utføre personalledelse, markedsføring, kundebehandling, renholdsarbeid, regnskap, rørleggerarbeid osv.

Kjenner du deg igjen?

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s