Går du i “Det har jeg prøvd før”-fellen?

nakne mannekengerI dag hørte jeg meg selv sitte i et møte og si flere ganger: «Det har vi gjort før, og det funket ikke». Stadig nye forslag, eller gamle forslag, sett fra min side, ble lagt frem, og jeg sa flere ganger: «Det har vi gjort før, og det funket ikke».  Jeg holdt et engasjert innlegg om hvorfor ikke disse gamle/nye forslagene ville funke. Kan hende jeg til og med overtalte mine møtekollegaer til å tro på meg.

Einstein var nemlig ikke så dum når han sa: «Galskap er å gjøre det samme om og om igjen og forvente et annet resultat.»

Men så slo det meg: At jeg har gjort noe før som ikke funket, trenger ikke bety at det jeg gjorde var feil. Det kan hende det var tidspunktet som var feil. Det kan være mange grunner for at ting har feilet. Og slik er det i butikk også. Du må tenke nytt for å dra inn kunder. Driver du klesforretning, og har tidligere arrangert motekveld med labert oppmøte, så er det ikke sikkert at det betyr at du aldri skal gjøre det igjen. Du snakker kanskje til et nytt publikum nå? Du har kanskje nye samarbeidspartnere nå? Nye kunder?

Eller den gangen du testet ut en ny varesort som ikke ble den suksessen du håpet på, og derfor ble innkjøpet totalt sett ansett som feilet?

All endring kan være en utfordring, og når endringen ikke blir det vi håper på, så er vi raske, kanskje alt for raske, med å konkludere med at vi har feilet. Jeg tenker at endring skaper vekst, enten på den ene eller den andre måten, og vekst er sjelden feil.

Og for å dra inn andre, klokere hoder enn meg: «Man kan ikke to ganger gå ned i samme elv» som Heraklit sa, for alt er i forandring.

Jeg utfordrer deg derfor: Prøv noe nytt! Eller prøv noe du har prøvd før! Og sørg for at du har det gøy mens du holder på, for da er suksess innen rekkevidde!

(Og for deg som er spesielt interessert: Jeg sender denne bloggposten til de fine, dyktige gründerkollegaene mine som jeg var på møte med i dag tidlig, for å si beklager! Skal ikke være så rask neste gang med å avskrive gamle/nye innspill!:-) )

 

 

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s