Opplæring – vindusutstilling

Learning by doing – er det noe som heter. Det er en forkortelse av uttrykket “Learning to do by knowing and to know by doing” og er ordene til avdøde John Dewey – en amerikansk filosof, psykolog og pedagog. Filosofien hans var at undervisning ikke bare skulle være en belæring av døde fakta, men at ferdighetene og kunnskapen som studentene lærte skulle integreres i deres liv.

Nå er ikke jeg noen særlig stor filosof akkurat ;-), men min filosofi og ønsket målsetning er at det er svært viktig at butikkene jeg jobber med, selv skal bli i stand til å gjøre endringer som får en positiv betydning for butikken.

Det betyr at jeg – når jeg besøker din butikk – vil gi deg verktøy og bistå deg i å finne gode løsninger for å gjøre din butikk bedre, ikke bare akkurat der og da, men også på lengre sikt.

I denne bloggposten skal vi se litt på vindusutstillinger.

De færreste butikkene bruker i dag dekoratører, noe som i og for seg er fryktelig synd, men som jeg heller får ta opp i en annen anledning. Derfor er dessverre mange butikkvinduer i dag lite spennende. For å bli god på vindusutstillinger må du nok øve. Men først må du lære deg noe grunnleggende. Jeg har med bilder i denne bloggposten som viser før, under og etter. Det visuelle er så viktig – og jeg ble

vVindusutstilling - før butikkutviklereldig glad når jeg fikk lov av kunden til å bruke bildene.

Når jeg kom til butikken var dette vindusutstillingen som møtte meg. Her var det fryktelig mange budskap som konkurrerte om oppmerksomheten og det var alt for mange varer plassert på podiene. Det var brukt både plakat på veggen bak med flere produktbilder, det var kjøkkenmaskiner, skjærefjøler, duker og lysestaker og så videre i en uskjønn forening.

(Og bare så det er sagt: Jeg HAR forståelse for at man har travle dager og ikke alltid rekker over alt det man ønsker. Noe som også var tilfelle i denne travle butikken som er avbildet. )

Når man skal lære seg å lage gode utstillinger kan man først forholde seg til noen enkle regler. Sats på symmetri, balanse og gode fargekombinasjoner. Tenk gjerne på å formidle ett budskap av gangen.

Siden det var lite tid, for vi hadde mye på agendaen ved mitt besøk i akkurat denne butikken, fikk jeg kunden til å se med nye øyne hva hun kunne gjøre akkurat der og da for å lage en mye bedre utstilling. Vindusutstilling - etter butikkutvikler

Og vips – så sto vi igjen med dette. Ett mye renere og enklere vindu, hvor man faktisk får øye på produktene. Balanse og symmetri. Gjentagelser.

Ser dere forskjellen?

Ved mitt besøk gikk vi, som sagt, gjennom mye av det som skal til for å lage en god utstilling. Noen uker senere fikk jeg mail fra kunden med bilde av en utstilling de hadde laget selv i forbindelse med Valentines Day. Og jeg kunne ikke vært mer begeistret! Vinduet OSER rett og slett av kreativitet! Det er lekent, det er gjenkjennelig, det er innbydende og det synes igjen at butikken har virkelig lagt seg i selen, lagt inn en innsats og faktisk kanskje også “brutt noen regler”. Og ikke minst har de hatt det gøy underveis. Her ser dere resultatet:

valentine vinduBle det ikke stilig? Referansen til Lady og Landstrykeren er opplagt, og man får massevis av positive assosiasjoner til god mat, dekket bord og god stemning.

Det er stadig varer i butikkvindu som selges i butikken. Men jeg pleier ofte å si at produktene i seg selv egentlig er underordnet – det er helheten som selger.

Når man har fått noen av de grunnleggende tingene på plass er det lov å begynne og leke litt. Kreativitet i butikk er dessverre alt for sjeldent på agendaen. Jeg mener at dersom du setter av tid og anledning til å være kreativ, vil du få et bedre sluttresultat, ikke bare når det kommer til vindusutstillingene dine, men til hele driften. Vi må jo våge å ha det litt gøy – tørre å stikke oss ut, være litt rampete og lekne!

Vindusutstillinger skal være oppmerksomhetsvekkere og skal gi forbipasserende lyst til å stoppe opp og gå inn i din butikk.

Har du kontrollen? Kanskje har du lyst til å få litt hjelp? Mon tro om ikke jeg kan hjelpe?! Ta kontakt, så finner vi det ut! Du når meg på telefon 90 70 49 27.

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s