Blåmandag?

BlåmandagBlåmandag?

Nå har stillheten senket seg etter et helt enormt kjør opp mot Black Friday. Og i dag snakkes det om blåmandag (for ikke snakke om Cyber Monday!)

Mange av de som klager over at Valentines Day er et påfunn fra handelsstanden for å tjene mer penger, de roper ikke sine klager like høyt over Black Friday. For da er jo alt på tilbud.

Jeg har lyst til å fortelle deg noe. Du som er glad i tilbud. Jeg vet ikke om du er klar over dette: Vi har som forbrukere etter hvert blitt opplært av de store butikkjedene til å handle på salg. Det er salg hele året. Enten er det tre for to, eller 25 % på alle bukser, eller 30% på kundeklubb, eller det er store smil dager, venners venners fest, eller jeg-vet-ikke-hva. Halv pris av halv pris. Salg, salg, salg, tilbud og salg. Røverkjøp.

Hvorfor skal du noensinne betale full pris for noe?

Jo, du skal betale full pris i din nisjebutikk! Hæ?? Det kan jeg da ikke mene! Hvorfor skulle du vel det?

Det skal jeg fortelle deg.

Fordi du når du handler i en nisjebutikk er du med på å støtte en ildsjel som har fulgt drømmen og har startet sin egen butikk.

Og nei. Du skal selvsagt ikke STØTTE de for å støtte de. Du skal handle av dem fordi du har lyst. Fordi du liker varene. Fordi du setter pris på kompetansen de har. Fordi du møter etter annet menneske som tar imot deg med åpne armer. Enten du skal handle noe, eller ikke, er du alltid velkommen innom. Også bare for å kikke, si hei, bli sett og møtt.

Du møter et menneske som brenner for det de driver med, og som elsker å finne gode løsninger for sine kunder. Du møter et menneske som har travle dager og korte netter, rett og slett fordi det er enormt krevende å drive egen butikk. I tidligere tider hadde alle bedre tid og verden så annerledes ut. Verden endrer seg, og det å drive for seg selv i dag, er ingen enkel sak. Ikke bare skal man bestille inn de rette varene, men også besørge en god markedsføring, en tilstedeværelse på nett, i sosiale medier, en skal være oppegående på ganske så mange fronter. Det er krevende! Men også givende!

Og som kunde, så angår det deg kanskje ikke. Men da kan jeg si dette: Det at det drives butikker i ditt nærområde, det er en av de «greiene» som gjør et sted til et sted. Hvor ofte hører man ikke når man snakker om et sted: «Åh, der er det så koselige butikker som har så mye fint!» Butikkene er med på å gi et sted sin identitet. De er med å gjøre stedet trivelig med å ha lys i vinduene. Butikkene er med på å lage julestemning på ditt sted. De er faktisk gjerne med på å betale for julebelysningen. De er med på å gi en ungdom sin aller første arbeidserfaring. De er med på å gjøre ditt hjemsted mer levende.

Derfor skal du betale fullpris.

Men også nisjebutikker har selvsagt salg en gang i blant. Enten for å redusere varebeholdningen, eller for å gi deg som kunde en påskjønnelse. Og det må jo være lov. Men vær så snill ikke forvent at «alt» skal være på salg hele tiden. Det har butikkene rett og slett ikke råd til.  Og nei, de har ikke råd til å sende deg varer og dekke frakten. Posten og andre leverandører krever betaling av butikkene. Det håper vi du forstår.

Takk for at du tok deg tid til å lese hele denne teksten. Takk for at du tenker litt på dette. Takk for at du velger å handle lokalt. Takk for at du velger å handle med hjertet. ❤

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s