Følg med!

Phi Ta Khon Ghost mask  in Ghosh Mash Festival Phi Ta Khon festiSom du kanskje har lagt merke til, snakker jeg i overkant mye om det å holde seg faglig oppdatert. For meg personlig er det helt avgjørende i jobben min. Men jeg mener at mange butikkfolk henger litt etter. Så derfor folkens! Full skjerpings! Les videre! (du tåler at jeg tar #denstrengetonen? ;-) )

I denne bloggposten kan du lese litt om det jeg fikk med meg fra “En varehandel i endring” i regi av Stavanger Næringsforening 8. mars 2018 i Stavanger. Alt i fra nye konsepter, gammel statistikk til ny teknologi, men også hvordan legge til rette for nye kundegrupper stod på agendaen.

Virke var tilstede med klare tall og analyser av situasjonen innenfor norsk handel og utviklingen som har vært de siste årene. Mange frykter netthandelen som “den store stygge ulven”.

Du har kanskje hørt uttrykket disrupsjon? Jeg tror ikke jeg har vært på en eneste konferanse eller foredrag innenfor varehandel hvor dette ikke har vært adressert de siste par årene. Det handler rett og slett om nye aktører som overtar det som tidligere var mer lukkede bransjer. Og disse aktørene kommer fra andre bransjer enn den de selv tilhører. Tenk bare tilbake på hvordan det var før i tiden, før internett – da kunne butikkbransjen sette agendaen selv. Men ny teknologi og stadig mer innovative løsninger kommer og banker på døren – ikke bare i butikk-, men innenfor de fleste bransjer. Uber er et av de mest brukte eksemplene på hvordan en bransje har blitt “omtrent tatt på senga” fordi de ikke har vært nytenkende nok. AirBnB en annen tjeneste. Disse har du nok hørt om, om ikke også benyttet deg av! Ikke sant?

Mange butikkdrivere har nok litt for lenge “sittet på gjerdet”, ikke vært modige nok eller kreative nok til å tenke nye tanker. Vi ser en vridning i forbrukernes kjøpevaner: fra ting til tjenester. Fra handel i butikk til handel på nett.

Det å være oppdaterte nok på hva det faktisk er akkurat DIN kunde vil ha – er alfa og omega for DEG og DIN butikk.

Det vil bli færre butikker, og butikkene vil få en annen type rolle. Flere av de som foreleste i dag brakte frem uttrykket “Convenience is the new loyalty”.

Forenkling og tidssparing er sikre vinnere fremover. Og det gjelder ikke bare for de yngre kundene. Transparens er et annet svært viktig nøkkelord for morgendagens kunder.

En herlig fyr som het Shafi Adan fra Zoopit fortalte sin suksesshistorie om hvordan firmaet han er medgrûnder i har laget en plattform for distribusjonstjenester som gjør at kunden kan få sin bestilte vare innen 90 minutter. Les gjerne mer om det her.

På samme måte som for eksempel Zalando og Bli Vakker `driver butikk`, uten egentlig å være butikk, men har funksjonalitet som lar kjøper og selger `møtes`.

Hvorfor er dette noe du må forholde deg til? Jo fordi alle disse løsningene som er der ute vil konkurrere ut gårsdagens butikkdrivere. Ihvertfall de som driver “på samme måte som de alltid har gjort”.

For å vise hvor rask utviklingen er kan du tenke på følgende:

Tid til 50 millioner bruker:

Telefonen: 75 år

Radio: 35 år

TV: 13 år

Facebook: 3 år

Instagram: 1/2 år

Angry Birds:  35 dager

Pokemon: 10 dager 

Og det er faktisk allerede 2 år siden Pokemon-bølgen kom. Ny teknologi suser inn og folk flest får mye av dette med seg. 

Har du gjort endringer for å tilpasse deg akkurat dine kunder? Er du klar på din butikk sin rolle? Hva er konseptet ditt? Får kunden en sømløs opplevelse? I 2016 forventet seks av ti at butikken også skulle være på nett. Er du det?

Lurer du på hvilken retning du skal gå? Hva du skal satse på? Trenger du noen å kaste ball med? Ta kontakt med meg, da vel. Du får tak i meg på tlf. 90704927 eller på epost: post@butikkutvikler.no.

Jeg hører gjerne fra deg hvis du synes dette var interessant lesing – og setter selvfølgelig stor pris på en tommel opp hvis du hadde nytte av dette.

Hilsen Gøril

One thought on “Følg med!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s