Butikkbransjen i endring… eller min erfaring med personlig stylist Lene G.

 

accessories-accessory-bag-322207 (1)Dette var to av innfallsvinklene til dette blogginnlegget og jeg skal nå veldig kort si noe om hvorfor begge titlene fikk stå som èn tittel – og hva de har med hverandre å gjøre.

Etter å ha «hengt på nettet» i årevis, ser jeg dessverre at click-baits fungerer. (Det betyr at man setter opp en tabloid overskrift, og hvis du for eksempel er Mamma til Michelle, bruker du denne type titler helt ukritisk.)

Jeg forsøker så godt jeg kan å skrive gode, beskrivende titler for blogginnleggene mine. Jeg ønsker selvsagt at de skal leses av flest mulig, men jeg foretrekker å være ærlig og oppriktig og har ikke lyst til å lure folk inn til å lese bloggen min, hvis de egentlig ikke er interessert i temaene jeg skriver om. Imidlertid vet jeg noe om hvor lang (les: Usannsynlig KORT tid) man har til å fange folks interesse på nett, og derfor denne noe lange introen. Men nå skal jeg komme til poenget.

Butikkbransjen er i endring – men litt for få butikkfolk har fått det med seg. Altfor mange sitter på gjerdet, eller gjør simpelthen bare det de har gjort før. Og er det èn ting som er sikkert, så er det at hvis du gjør det samme du alltid har gjort, så vil du virkelig ikke få et annet resultat enn det du alltid har fått. Faktisk vil du kanskje til og med få et dårligere resultat enn det du har fått tidligere.

Endringen skyldes dels at folks vaner er i endring og dels at tilbudene vi vasser i, ikke egentlig interesserer oss i like stor grad lengre. La meg forklare: Produkter kan vi skaffe oss overalt, på nett, på reise, i butikk. Vi kan kjøpe det fordi det er billig, brukbart, interessant eller at vi har lyst på det. Eller rett og slett bare fordi det er tilgjengelig for oss. Vi har alt vi trenger, og vel så det. Forbrukerne er mette. Faktisk stappmette!

Hvor kommer en stylist inn i bildet?

Jeg har fulgt Lene G på nett i lang tid, og jeg må si at jeg lar meg inspirere og motivere av hennes konsept: Lene G er nemlig opptatt av flerbruk, gjenbruk og bærekraft. Hun har fokus på «Slow fashion». Men er det noe som butikker flest kanskje egentlig driver mest med, så er det jo strengt tatt å få flere varer inn den ene døra og ut den andre. Kanskje ikke så mye slow der? Det er jo ikke spesielt bærekraftig? Og hva har denne historien i min blogg om butikkdrift å gjøre? Jo det er nemlig en vesentlig endring som foregår i verden rundt oss, og dersom du som butikkdriver ikke evner å få med deg det som skjer, så blir du akterutseilt. Hvis du driver butikk utelukkende for å flytte varer for penger, tror jeg du må stoppe opp litt og tenke deg om. Du må se på konseptet ditt, og så må du forsøke å tenke noen nye tanker om hvordan du driver.

Det som skiller din butikk fra en kjedebutikk er mest sannsynligvis at det er du, og bare du, som står for hva slags type butikk du skal drive. Butikker som evner å snu litt på konseptet sitt er de som vil overleve i fremtiden. Og dette er for øvrig ikke bare noe jeg sitter og drodler om, men noe som flere av «bautaene» i bransjen hevder. Du må fokusere på mer enn bare produkter. Du må fokusere på opplevelser.

Men hva betyr dette? Betyr det at du skal slutte å selge ting/klær/interiør/gaver/greier og stæsj? Nei selvfølgelig ikke. Men du må kanskje selge andre ting også. Eller det vil si, ikke ting, men råd? Eller tenke mer konseptuelt i forhold til hvordan du inviterer kundene inn.

Kanskje du må bli tydeligere på hvorfor du driver butikk? Hvorfor det, tenker du? Jo fordi forbrukerne i større grader «iscenesetter» sitt eget liv og definerer til en viss grad sin identitet med hvor de velger å legge igjen penger.

Hva mer enn produkter skal du tilby? Driver du klesbutikk bør du kanskje også drive med styling? Driver du interiørbutikk, bør du kanskje også drive med boligstyling? Driver du frisørsalong, bør du kanskje samarbeide med klesbutikk, skobutikk og veskebutikk og tilby «bli-ny-pakker».

Driver du med helsekostprodukter må du kanskje invitere til kurs og «opplæring» i hvordan bruke produktene for å fremme en sunn livsstil. Driver du med kjøkkenutstyr må du gjerne inspirere til hvordan faktisk bruke kjøkkenutstyret?

Driver du med salg av accesoirer må du gjerne invitere kunden til å treffe designeren for å skape et tettere bånd mellom kunden og varen?

Eller skal du for eksempel invitere en stylist, som for eksempel Lene, inn til din butikk, kanskje som et fast opplegg – for å hjelpe deg, slik at du kan hjelpe kundene dine bedre? Eller invitere en fagperson innenfor ditt fagfelt/butikkområde som kan være med å tilby dine kunder et mer helhetlig opplegg.

Siden jeg har fulgt Lene en stund vet jeg at hun blant annet hjelper kunder på shopping. Det vil si at hun er med på handletur, og viser deg gjerne butikker du ikke kjenner selv fra før. I tillegg holder hun foredrag for butikker, sentrumsforeninger og så videre.

Selv hadde jeg Lene på besøk i fjor høst fordi jeg vet at mitt ønske om å ikke fremstå som «menn i mørke dresser» (noe som selvsagt er umulig siden jeg jo er dame 😉 ) har ført til at jeg har hatt på meg litt av hvert når jeg holder foredrag. Jeg hadde hjelp av Lene til en garderobegjennomgang med fokus på hvilke plagg jeg bør bruke når jeg holder foredrag. Rådene jeg fikk var veldig gode, og jeg fikk endret fokus. På den måten at jeg håper at de som kommer på mine foredrag får med seg hva jeg sier og hvorfor,  i stedet for at budskapet drukner i mine litt blomstrete topper og glade farger.

Jeg håper nå at du som har lest helt hit har fått med deg poenget mitt:

Av og til trenger vi hjelp til å endre fokus. Det hjalp Lene meg personlig med, når det kom til min «foredragsgarderobe» – og jeg håper at mine bloggposter kan hjelpe deg å endre fokus, slik at din butikk blir bedre!

Sjekk gjerne ut Lene her.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s