Frekke forbrukere – kronikken som burde vært på trykk i alle landets aviser!

Frekke forbrukere

Er du en av dem?

Du handler og handler, men bryr deg hverken om hvor, hvordan eller hvorfor?

Vel, la oss begynne i en annen ende. Overskriften var spesielt valgt ut for å vekke din oppmerksomhet.

For innkjøpene dine er av stor betydning. Både hvor, hvordan og hvorfor. La meg forklare: I dagens samfunn har vi det så godt at vi som forbrukere stort sett kan kjøpe alt hva kropp og sjel måtte begjære, uten å tenke på konsekvensene hverken for oss selv eller andre.

Hvilke konsekvenser tenker jeg på, lurer du kanskje på?

Du er da i din fulle rett til å handle akkurat det du vil, akkurat der du vil? JA! Selvfølgelig er du det. Du har alle rettigheter til å velge selv hvor, hvordan og hvorfor. Men stopp litt!

Vær klar over at hvor du handler, hvordan du handler og hvorfor du handler har konsekvenser langt ut over det du selv er klar over.

Hvis du ikke har bodd under en stein, eller i en hule de siste årene, har du nok fått med deg fokuset på for mye plast og konsekvensene det har for kloden vår. Du er kanskje blitt forført av tanken om at du må kaste plast-tannbørsten din og kjøpe en tannbørste i bambus, nå!?

Du har kanskje hørt om hoteller som kutter ut sugerør? Og kjøttfrie dager har kanskje sneket seg inn i din bevissthet? Du har begynt å lure på hvem som faktisk lager klærne dine?

Hva kan vel du gjøre for å være en bevisst forbruker? Butikkbransjen klarer visst ikke enes om hvorvidt plastpose eller papirpose er best, så uansett tar de betalt 3 kr, som de gir de til en veldedig organisasjon. Da kan jo du som forbruker slappe av, for valget er tatt for deg, og du hjelper til å redde verden, på et vis. Selv om du ikke har gjenbruksnett i bomull. Hverken et økologisk eller kortreist et.

Selvfølgelig kan du bestille det du måtte ønske på nett, for du har muligheten til å gjøre nettopp det.

Bare vær klar over at absolutt alle valgene du tar som forbruker får konsekvenser, både her og der.

Reiser du på ferie med all-inclusive og lurer på hvorfor det er så utrolig dødt i området rundt hotellet? Ja, så er det jo fordi du har valgt å få «full pakke» på samme sted, og hotellene, som naturlig nok, jakter profitt, drives som kjeder, kanskje har valgt å kjøpe sine varer andre steder enn helt i nærheten.

Velger du å shoppe alle klær utenlands når du er på storbyferie, ja, så må du regne med at din lokale klesbutikk ikke klarer overleve. Du må regne med at det blir tomme butikklokaler og døde sentrumsgater hvis du handler det du trenger, og det du har lyst på, andre steder enn hjemme.

Handle lokalt-kampanjer er ikke et rop om hjelp fra butikkene om at du skal støtte dem.

Det handler om at du skal være bevisst med hvor du legger igjen pengene dine.

Du skal vite at om du velger å handle lokalt, så er du med på å skape lokale arbeidsplasser, holde liv i sentrum og kanskje kan det til og med hende at det kan bli en mulighet for en sommerjobb i en butikk for ungdommen du har i hus en gang i fremtiden.

Du skal velge å handle der du handler fordi du har tenkt deg om. Du har tenkt at du trenger ikke kaste plast-tannbørsten nå, men kan vente til du faktisk trenger en ny, før du kjøper en i bambus.

Du velger å handle lokalt fordi butikkene du handler hos fortjener deg som kunde. De fortjener deg som kunde fordi de driver en sabla god butikk, hvor du får godt hjelp, fine varer og fagkompetanse på kjøpet.

Du velger å handle der du gjør fordi du har tenkt deg om. Fordi du ikke er en frekk forbruker, men en bevisst en.  

På vegne av landets selvstendige butikker,

Gøril Florvaag, Butikkutvikler

4 thoughts on “Frekke forbrukere – kronikken som burde vært på trykk i alle landets aviser!

  1. Om alle hadde handlet lokalt, ville det då bli billigere? Elle hvordan kan man gjøre det?? Lokal handel er ganske dyr..

    1. Hm. Et godt spørsmål, May! 👍🏻Og det er vanskelig å svare på. Men jeg tror faktisk både det korte og det lange svaret mitt ville vært: JA. Men: Det er nok urealistisk å tro at alle ville velge å handle alt lokalt. Det er det mange grunner til. Det er et samfunnsøkonomisk, og ikke minst også politisk, spørsmål, og jeg er ikke den rette til å svare på det. Vi er ikke lenger i stand til å produsere det vi har behov for på alle livets arenaer lokalt. Men det er på høy tid at forbrukerne begynner å stille spørsmål. Er det for eksempel ok at klærne vi kjøper er produsert i falleferdige fabrikker hvor det er umenneskelige arbeidsforhold? Er det ok at maten produseres på andre siden av kloden? Er det ok at plast forurenser kloden vår? Rekken av spørsmål er lang.
      Jeg har ikke svarene. Men jeg har sett hvordan det ser ut når bysentrum er nærmest tomme. Både for folk og butikker. Det er på tide å stille spørsmål om hva slags samfunn vi vil ha.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s