Hvorfor jeg valgte å jobbe med selvstendige butikker – og om å følge sine egne råd…

turkis fingeravtrykkDette er en litt laaang bloggpost som i stor grad handler om å følge sine egne råd. Håper du henger med!

Du kjenner kanskje til det. Hvor lett det er av og til, å gi råd, til venner, kolleger og familie. Samtidig vet du kanskje også at det ikke alltid er så lett å følge hverken sine egne eller andres råd.

Hvis du har fulgt meg en stund, vet du at jeg av og til deler bilder og historier fra opplevelser ute hos mine kunder. Jeg pleier å spørre alle mine kunder om det er greit at jeg deler at jeg har vært hos dem. Veldig mange sier ja. Det gjør meg superglad. Glad fordi jeg er stolt av å jobbe med så flotte butikker, men også glad på kundenes vegne, fordi de fortjener så mye publisitet og omtale som de bare kan få. Det å drive butikk i dag er ikke en lek.

Etterhvert har jeg bygget meg opp en del følgere, både i blogg, på instagram og på facebook. Mitt håp er at flere butikker vil følge meg og få ta del i gode tips og råd fra meg, men også fra andre butikkdrivere. Jeg tenker nemlig at jo flere som kan samarbeide, gjerne på tvers av bransjer, jo bedre vil butikkene gå. (Det er også grunnen til at jeg ville jobbe med Norsk Butikkutvikling, at jeg holder foredrag som har SAMARBEID som tema, og at delingskultur er både fantastisk og herlig og noe som vil prege fremtidens arbeidsliv osv. osv).

Så tilbake til det med å følge sine egne råd. Jeg pleier å si til mine kunder at deres fordel er at de er unike. Denne “unikheten” skapes av de selvstendige konseptene. Det som gjør de selvstendige konseptene unike er jo at de ikke ligner på noen andre enn seg selv.

For å si det enkelt. Det er bare jeg som er meg. Det er kun jeg som jobber som jeg gjør.

Det gjør meg da til Norges eneste butikkutvikler, da? Vel, ikke helt. Det finnes mange selskaper som jobber opp mot butikker, slik jeg gjør. Men såvidt jeg kan se, drives de av “menn i mørke dresser” (overdrivelse fremmer forståelse), og de satser på å jobbe nesten utelukkende med kjeder.

Jeg synes kjeder er kjedelige (nok en liten overdrivelse, men ikke så altfor langt fra sannheten). Det er også grunnen til at jeg nå tenkte å skrive noen bloggposter om min bakgrunn, hvordan jeg jobber, men ikke minst hvorfor jeg jobber slik som jeg gjør. Det håper jeg du vil finne interessant. Jeg håper du vil tenke at det er littegrann lærerikt, og noe konkret du kan hente ut av det og ta med tilbake til egen hverdag.

Dette er første bloggpost om emnet.

Jeg synes det er altfor mange kjedelige butikker. Butikker som ligner på hverandre. Butikker som ikke gjør noe annet enn å flytte enorme mengder varer inn en dør og ut en annen. Butikker som ikke har noen andre “intensjoner” enn å øke på volum og jakte på stadig høyere bruttofortjeneste.

Jeg synes det er altfor mange “strigla konsulenter” (liten overdrivelse igjen). Konsulenter som jobber som konsulenter og som aldri egentlig har “vært ute i blodspruten”: Konsulenter som aldri har drevet egen butikk. Konsulenter som i hovedsak har lest seg til sin kunnskap. Konsulenter som vrir ut av seg massevis av engelske “Retail-ord” og bygger urealistiske luftslott for sine kunder.

Jeg heier nemlig på de “ordentlige” butikkene. Det er nemlig en hel haug av de der ute. Butikker som drives av ildsjeler som har våget å satse. På samme måte som meg! – Ja, her er jeg inne på det med å følge sitt eget råd: Jeg må fortelle dere hva som gjør mitt konsept unik! Jeg har nemlig drevet egen butikk, og andres butikk (altså for egen regning, og vært ansatt i større firmaer). Jeg har gjort det dere gjør. Jeg har jobbet av og på i og med butikk i over 20 år. Dessuten har jeg de siste årene reist land og strand i inn- og utland  og besøkt butikker som den du har. Jeg har sett hva som fungerer og hva som ikke fungerer. Jeg reiser på kurs og konferanser så ofte jeg kan for å holde meg faglig oppdatert og jeg hviler ikke. Jeg har studert lokal samfunnsutvikling, endringskunnskap og nyskaping.

Jeg har nemlig så stor tro på at dere trenger meg. Akkurat meg. For jeg har et helt unikt syn på det å drive selvstendig butikk. Jeg bidrar med råd. Ufiltrerte. Ærlige.

Mitt mål er å engasjere, løfte, inspirere og strukturere!

Og tilbakemeldingene jeg får fra mine kunder sier at jeg gjør nettopp dèt. Jeg har til og med skrevet den eneste “selvhjelpsboka til butikk” som finnes, tror jeg! 🙂

Så, for å oppsummere kort: Vær så unik du bare kan! Det finnes ikke noen butikker som er som din! Og innerst inne i deg vet du gjerne hva du må gjøre. Følg dine egne råd. De er basert på all erfaringen du har fått.

 

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s