En solskinnshistorie

I dag har jeg lyst til å dele med dere en liten solskinnshistorie som en av mine kunder sendte til meg! Her tenker jeg det er mange ting å kjenne seg igjen i!

(Bilde av Britt fra Instagramkontoen til butikken)IMG_6860

“Jeg driver butikken Britt i By’n AS. Den har jeg nå drevet i nøyaktig 3 år og pilen peker i riktig retning. MEN, så er det sånn da, at vi noen ganger møter noen uventede motbakker.

Som butikk eier i nisjebutikk jobber vi kontinuerlig med å skille oss ut og finne markeder som ikke er dekt i vårt nærmiljø. Og vi må gamble litt. Noen ganger går det bra og andre ganger ikke, men det der vet du vel alt om!

Men så over til grunnen til at jeg henvender meg til deg, jeg opplevde noe litt utenom det vanlige i sommer.

I vår ble det mye fokus på plast og søppel, spesielt plastposer. Jeg har bevisst brukt papirposer, nesten fra dag 1! Men så da, plutselig fikk heliumballonger stort fokus, sånn rett før 17. mai og mange kommuner bestemte seg for å forby dette med tanke på at ballongene forsvinner i luften og forurenser naturen samt at helium ikke en fornybar ressurs og at vi holder på å gå tom for denne gassen.

Jeg hadde da, kort tid før dette ble et tema, satset på et bredt utvalg innenfor ballonger til festbruk. 40 000,- hadde jeg varer for før sesongen skulle start, men så…. En politiker i min kommune fremmet forslag om forbud, i første omgang på 17.mai Men utfallet ble at det ble vedtatt at heliumballonger ble forbudt solgt på kommunal grunn, med øyeblikkelig virkning og om noen kom og solgte dette kunne de bli forvist av politiet! Reaksjonen til folk flest var at dette var et positivt vedtak og det ble en slags «lynsjestemning» i sosiale media  mot de som selger dette. Men ingen hadde tenkt tanken at kanskje noen solgte heliumballonger her i dalen vår. Jeg tok til motmæle og fikk et «beklager, vi visste ikke» og «så synd du ble rammet» av noen politikere, men ikke mange. Så da sto jeg der da, med varer for 40 000,- som ingen ville ha og med et produkt som var bannlyst i byen vår. Jeg forstår or respekterer vedtaket, men det hadde hjulpet om det ikke hadde trådd i kraft øyeblikkelig, men at det skulle skje litt frem i tid og jeg fikk solgt meg ned.

Britt i Byn AS som «institusjon» og samfunnsaktør hadde IKKE råd til å trosse vedtaket og fremstå som et miljøsvin, men Britt i By’n AS hadde heller ikke råd til å la være å selge de, men jeg slapp å ta et valg, salget stoppet opp momentant. Ingen kom å kjøpte og jeg kunne heller ikke promotere et uønsket produkt. Det gjorde det vanskelig for meg, det var som å ha et pengeskrin, midt i butikken med 40 000 kroner i, men kommunen hadde frarøvet meg nøkkelen slik at jeg ikke fikk benyttet pengene til andre utgifter. Det ble forsøkt gjenopptatt, med et nytt vedtak noen måneder frem i tid av noen politikere ettersom de ble kjent meg at jeg ble skadelidende, men nei, det nyttet ikke.

Nå var gode råd dyre, hva gjør jeg nå? Jo, næringsfondet i kommunen, der er det kanskje litt å hente. Jeg har aldri søkt om en krone og aldri fått noen form for økonomisk støtte til driften min og det er ikke unikt, det er sånn så fremt du ikke etablerer deg i «grisgrendte strøk».

Jeg søkte så støtte hos næringsfondet, jeg søkte om 40 000,- for tapt investering og salg og håpte at jeg i alle fall skulle få noen form for hjelp, men NEI! «BOMKJØP» måtte vi regne med og det var helt vanlig når man drev butikk, hevdet en politiker i formannskapet! Det ble foreslått å gi meg 10 000,- fra en annenpolitiker, men NEI, blankt avslag. David mot Goliat der altså.

Men så skjedde det noe spesielt. Denne politikeren som prøvde å fremme forslaget på 10 000,- skrev en status på facebook, senere samme kveld.

God kveld. Jeg er litt nedfor i kveld. Det har sammenheng med en sak i formannskapet i dag. Bakgrunnen for saken var en søknad om fra en liten gavebutikk i handlegata vår. «Britt i by’n» De hadde kjøpt inn heliumballonger en stund før 17. mai og satset på godt salg. Rett etter ble det bestemt at Orkdal kommune ikke tillot salg av ballonger på kommunes grunn. 
Følgende sto å lese i avisa etter møtet hvor dette ble bestemt: «Ingen bør selge og ingen bør kjøpe!» Hva tror dere resultatet ble av det? Butikken brant inne med hele lagret av ballonger. Jeg foreslo at kommunen ga en sum på 10.000 i erstatning. Man endrer ikke rammevilkårene med så kort varsel. Det ble ikke vedtatt….

Folk ble engasjerte. Kommentarene kom i hopetall og det var nesten som at folk våknet til liv og plutselig ble klar over hvor viktige vi små butikkene er. En dame som heter Wenche sendte meg en melding i innboks og spurte om hun fikk starte en kronerulling for å hjelpe butikken. Først kjente jeg at jeg ble litt flau, hva om folk oppfatter det som tigging osv,men samtidig svarte jeg at jeg ikke hadde råd til å takke Nei til en slik dugnad. Å jammen så ble det dugnad! Det tikket inn penger på butikkens Vipps nummer i ett sett. Jeg fikk meldinger og støtte fra hele Midt Norge! Folk reagerte på måten jeg hadd blitt behandlet og ville trø støttende til. Meldinger som «klart vi støtte Britt I By’n», «Vi e redd for å mist dæ» Og «hva skjer med sentrumsgata hvis Britt i By’n forsvinn?»

Responsen var enorm. Mange tok også turen inn i butikken og kjøpte ballonger for å hjelpe meg og bli kvitt de. Og nå når ting har roet seg så har det kommet inn 20 000,- til ballonger! Og det blir en del, for de koster fra 29,- til 69,- kroner pr. stk. Ballongene ligger nå i en stor papirpose og skal kjøres til gjenvinningsstasjonen for destruering. Dette skal jeg dokumentere slik at de som har bidratt vet at vi har gjort dette riktig.

Snakk om å snu sorg til glede! Jeg har fortsatt mange ballonger igjen, men de kan fylles med luft og er lettere å ha kontroll på. Jeg håper jeg blir kvitt de, men det tar nok litt tid.

Hva sier denne historien?

Jo, her i Orkdal’n har vi sett dugnadsånd, tilhørighet og vern av små nisjebutikker som gir stedet vårt identitet. Vi er betydningsfulle og vi er ønsket i bybildet!”

Sjekk gjerne ut siden til Britt i byn her.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s