Det viktige butikkuttrykket – eller visual merchandising, om du vil!

Måten du kommuniserer i butikk på, har stor betydning for varesalget, og ikke minst bånnlinja di!

tips om visual merchandising

Ved å legge opp til god kommunikasjon med kunden ved “riktig” varefremming og et profesjonelt butikkuttrykk er sjansen stor for at du får fornøyde kunder. Fornøyde kunder som legger igjen penger i kassen, fordi handleopplevelsen var god, og prossessen forenklet, sett fra kundens ståsted. Hvis du spør gjennomsnittskunden hva hun mener om butikkuttrykket ditt, vil du mest sannsynlig få et litt spørrende ansiktsuttrykk i retur. De fleste kundene registrerer bare såvidt ubevisst de forskjellige “salgstriksene” i butikk. Den gjennomsnittlige kunde vet ikke at hun har blitt veiledet til å velge akkurat de produktene hun har valgt med seg bort til kassen.

Dessverre så er det ofte mange butikker som heller ikke helt vet hvorfor kunden har valgt akkurat de produktene de har valgt med seg til kassen. Jeg skal derfor kort forsøke å beskrive hva du kan gjøre for å jobbe med butikkuttrykket ditt, slik at du får en mer profesjonelt utseende butikk, og at du er klar over hvilke virkemidler du kan bruke for å gjøre kjøpsprossessen enklere for kunden.

  1. Pyramideprinsippet – hvis du plasserer et produkt, eller et element på toppen av en tenkt pyramide i en utstilling – og lar de øvrige elementene følge under, steg for steg, i pyramidefasong – da kan du omtrent ikke ta feil. Toppen av pyramiden blir et fokalt punkt som trekker kundens øyne til seg, og øynene følger videre ut elementene i pyramidefasongen.
  2. Tallet tre, eller ujevn i stedet for jevn, eller oddetall i stedet for partall – en utstilling med ujevnt antall appellerer i sterkere grad enn en symmetrisk utstilling, for øyets bevegelse innenfor rammen. Ved symmetri stopper blikket opp i stedet for at det beveger seg.
  3. En fantastisk vindusutstilling – en vindusutstilling kan være en inndrager og fungerer som butikkens “smil”. En spennende, “smilende” utstilling er innbydende og fanger interessen hos forbipasserende. Vindusustillingen bør skiftes ca hver 3. uke, eller en gang i måneden – ( litt avhengig av hva slags type butikk du driver). Gjerne oftere hvis du har tid og anledning. Gjør det også enkelt for kunden å finne igjen elementene fra vindusutstillingen når de kommer inn i butikken.
  4. Butikkens atmosfære – jobb med butikkens atmosfære – det være seg alt fra duftlys til belysning og musikk. Hvilken stemning, eller atmosfære, ønsker du at kunden skal oppleve? Bruk virkemidler som stimulerer alle sansene!
  5. Innbydende frontparti – ha et flott inngangsparti som ønsker kundene velkommen! Altfor mange glemmer viktigheten av førsteinntrykket. Er det nå virkelig så lurt å henge ut alle de gamle tilbudsvarene i butikkfronten? Har malingen på veggen begynt å flasse av? Er blomstene utenfor visne? Står det velkommen, eller står det is forbudt? Tenk på skilting, eventuelle “sjokkselgere”, plakater, vindusdekor og så videre.
  6. Hent inspirasjon – sørg for at du fyller på inspirasjonskontoen din. Ta med deg inspirasjon, men ikke kopier andre.

Forvirret? Ta gjerne kontakt hvis du har behov for en ærlig tilbakemelding om din butikk. Jeg er her for å hjelpe!

-Gøril –

 

2 thoughts on “Det viktige butikkuttrykket – eller visual merchandising, om du vil!

  1. Hei Gøril. Vet du om det finnes noe nettbaserte kurs/utdannelse for MV i klesbransjen? Utrolig takknemlig for svar, hilsen Linda

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s